IPv6

Waarom IPv6?

Simpelweg om het feit dat de adressen die beschikbaar waren op het IPv4 protocol op zijn. Hoeveel waren dat er dan? 4.3 Miljard adressen. Wat doet dit dan? IP zorgt dat computers op het internet met elkaar kunnen communiceren. De computers doen dat digitaal (met 'pakketjes' aan informatie) die ze heen en weer sturen. Het protocol zorgt min of meer voor de adressering; het geeft alle computers op het internet een adres zodat ze elkaar kunnen vinden.

Tijdens het begin van het internet werd het huidige internetwerk bedacht om ongeveer vier miljard internet- of IP-adressen te ondersteunen. Dat leek in die tijd oneindig. Maar in onze huidige tijd bij lange na niet volstaat om de explosieve groei in netwerktoepassingen uit te kunnen delen. Er zijn vele apparaten die ingelezen, gebruik maken van een netwerk adres/functie. Denk vooral aan de zakelijke markt, computers, firewalls , beveiligings- camera's, telefooncentrales en voor de consumenten markt worden de mogelijkheden ook al volop toegepast, denk aan modems, routers en ook al bij televisies. Al deze apparaten kunnen via internet worden aangestuurd. De oplossing voor de uitputting van het huidige Internet Protocol (IPv4) heet IPv6. Een belangrijk verschil tussen de beide versies is de lengte van de IP-adressen: 32-bits voor IPv4 en 128-bits voor IPv6. Het aantal IP-adressen is hiermee in theorie oneindig. De tussenliggende versie IPv5 was een experimentele aanvulling op IPv4, maar is nooit geimplementeerd.

IPv6 Implementatie

De implementatie van IPv6 in uw bedrijf kost geld. Maar door langer te wachten met IPv6 zullen de kosten alleen maar toenemen!

Is uw huidige apparatuur wel IPv6 ready?

Bent u nu al toe aan nieuwe apparatuur die IPv6 ready is?

IPv6 Scan!

Als deze niet IPv6 ready zijn zult u dus later nieuwe apparatuur moeten kopen of iets moeten aanschaffen om er tussen te zetten. Daarnaast loopt u het risico een spoed implementatie te moeten doen als het moment van omzetting naar IPv6 daar is. Een voorbeeld: Er zijn nog geen betaalbare IPv6 geschikte ADSL modems. De huidige modems zijn nog niet geschikt voor IPv6 en ISP's willen niet in een keer alle modems terug halen en vervangen, dus zal ook hier de vervangingscyclus van een paar jaar in acht genomen moeten worden. Een remote firmware update zal waarschijnlijk door de modemfabrikanten niet ondersteund worden. Laat u dus nu een IPv6 scan uitvoeren door Shioda Consultancy, zodat u zeker bent dat u gereed bent voor het nieuwe internet, IPv6.